Karmapa és Szangjumla bejelentette első gyermekük születését

Táje Dordzse, Őszentsége XVII. Karmapa és hitvese, Szangjumla Rincsen Jangzom boldogan jelentette be, hogy első gyermekük, egy fiú 2018. augusztus 11-én Újholdkor, Franciaországban született. Szangjumla és a kisbaba jól vannak.

2018. szeptember 2.

Karmapa mondta:

Szangjumla és én rendkívül boldogok vagyunk, hogy bejelenthetjük első gyermekünk születését. Szívből hálásak vagyunk drága szüleinknek, a családunknak, és Nektek, Dharma-barátaink szerető kedvességetekért, imáitokért és jókívánságaitokért.

Gyakran beszéltem az édesanyák feltétel nélküli szeretetéről, mint a bátorság és együttérzés egyik legjobb példájáról. Miután jelen voltam első gyermekünk születésénél, tanúja lehettem Szangjumla alázatának, bátorságának és spirituális erejének – olyan tulajdonságoknak, amelyek a Föld összes édesanyját jellemzik. Épp ezért, mivel egy anya gyermeke iránt érzett szeretetének nincs határa, a mi szeretetünknek sem lehet határa édesanyáink iránt.

Most mint apa, követni szeretném saját édesapám, Őeminenciája Mipham Rinpocse, valamint felmenőim, Csojing Dordzse, Őszentsége X. Karmapa és Khakyab Dorje, Őszentsége XV. Karmapa – akik szintén szülők voltak – remek példáját. XV. Karmapa három fiút nevelt, kettejüket Őeminenciája II. Dzsamgon Kongtrul Rinpocseként és Őszentsége XII. Samarpaként ismerték fel.

A hagyománynak megfelelően a születés után van egy akár három hónapig is tartó „rejtett” időszak szűk családi körben, mielőtt bármiféle bejelentés történne a születésről. Most viszont nagyon boldogok vagyunk, így bejelentjük Nektek ezt a hírt.

Az apává válás tapasztalatait tovább mélyítik Karmapaként szerzett inspirációim és benyomásaim, mivel valamilyen módon mindig is szülői szerepet töltöttem be, mint a Karma Kagyü család feje. Most ez a spirituális szerep és a Karmapa cím, valamint az ezzel járó felelősség tisztábban áll előttem, mint valaha. Továbbra is teljes szívemmel arra törekszem, hogy megőrizzem értékes átadási vonalunkat, a bölcsesség és az együttérzés átadási vonalát.

Boldog vagyok, hogy a születés Franciaországban történt, legfőbb európai székhelyemen. A francia orvoscsapat csodálatosan gondoskodott Szangjumláról a szülés alatt, szívbéli hálát érzünk irántuk.

Örömmel tekintek előre az imavezetésre Kagyü Mönlamnál Bodgaján (India), a decemberi nyílt meditációs kurzusra és egyéb folytatandó tevékenységeimre – és természetesen alig várom, hogy a megfelelő időben fiúnkat bemutassuk Nektek.

Még egyszer szeretnénk Szangjumlával köszönetet mondani Nektek imáitokért, és – mint mindig – arra kérlek Benneteket, folytassátok a gyakorlást.

Osztozzunk mindannyian ebben a jó hírben, szerezzen hatalmas érdemeket mindnyájunk számára.


Imáimat küldöm:

Táje Dordzse

Őszentsége XVII. Gjalva Karmapa

Az eredeti szöveg (angolul) Őszentsége hivatalos oldalánMagyar fordítás/Bodhi Path Budapest