Karmapa üzenete a nemzetközi nőnap alkalmából

Táje Dordzse, Őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa a következő üzenetet küldte a 2019-es nemzetközi nőnap alkalmából:

2019. március 8.

Drága Dharma-barátaim!


Ma van a nemzetközi nőnap, amikor megállunk egy pillanatra, hogy méltassuk a nők rendkívüli szerepét, melyet életünkben és a világban betöltenek.

Több mint 7,5 milliárd ember él bolygónkon, összesen 195 országban. És kivétel nélkül minden egyes személy életútjának legelején édesanyja áll. Egy édesanya, aki a méhében táplált és óvott bennünket. Egy édesanya, aki szülési fájdalmakon ment keresztül és életet adott nekünk – mely a határtalan bátorság, erőfeszítés és spirituális erő cselekedete.

Amikor kisbabák vagyunk, édesanyánk etet bennünket, vigyáz ránk, szeret minket – mindezt feltételek nélkül, anélkül, hogy bármilyen viszonzást várna. Amint növekedünk, az anyák szeretete és együttérzése változatlan marad, melyet nem kezdenek ki az élet viharai.

Mindazok, akik a Buddhák és a Bódhiszattvák ösvényén járnak, a megvilágosodást keresik. Némely esetben ez távoli álomnak tűnik, elérhetetlennek és felfoghatatlannak egy hétköznapi ember számára. Ám elég, ha egy édesanya szeretetére gondolunk, mint annak példájára, melyre mindannyian törekszünk.

Függő létezésünk során minden folyamatosan változik. Természeténél fogva mindennek el kell enyésznie. Ezért kutatunk valami tartósabbra, folytonosabbra, mint amilyenek futó érzelmeink vagy az anyagi javak.

Egy édesanya szeretete időtlen. Egy édesanya szeretete határtalan. Egy édesanya szeretete bepillantást nyújt abba a Belső Jólétbe, melyet mindannyian magunkban hordozunk.

Így hát a nemzetközi nőnapon mindannyian gondoljunk szeretettel édesanyánkra és a világ összes édesanyjára! Hiszen szeretetük a legtermékenyebb talaj az együttérzés kiművelésére. Törekedjünk arra, hogy példájukat minden egyes napon magunkban hordozzuk!


Együttérzéssel:

Táje Dordzse

Őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa

Borítókép: Az anyai szeretet: Szangjumla és Thugszej.Készítette/Thokpa Korlo
Az eredeti cikk itt olvasható.Fordítás/Bodhi Path Budapest/Fábián Ildi