Karmapa üzenete a napokban bekövetkezett tragédiák kapcsán

Táje Dordzse, Őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa a következő üzenetet küldte a közelmúlt tragédiái kapcsán:

2019. március 19.

Drága Dharma-barátaim!

Csupán néhány nap telt el azóta, hogy írtam Nektek a döbbenetes új-zélandi terrortámadás után, mely során 50 ember veszítette életét és további ötvenen megsebesültek.

Most érkezett a hír, hogy egy fegyveres megölt és megsebesített néhány embert egy villamoson a hollandiai Utrechtben. Afrika déli részén egy ciklon emberek százainak életét oltotta ki. Egyéb természeti és nem a természet által okozott tragédiák fordulnak elő más helyeken is, melyekből a szomorúság szinte állandó folyama árad.

Úgy érezhetjük, mintha egyre veszélyesebb és félelmetesebb világban élnénk. Az igaz, hogy sokan a háborúk és az erőszakos konfliktusok napi valóságával néznek szembe. Ám legtöbbünkre ezek a negatív benyomások a képernyőnkön látott és az újságokban olvasott hírekből zúdulnak. Noha fontos, hogy tudatában legyünk annak, mi történik a világban, ha megállás nélkül erőszakot és félelmet fogyasztunk, akkor megkockáztatjuk azt, hogy azok fognak bennünket elfogyasztani.

Ha levesszük a szemünket a képernyőinkről és időt szánunk arra, hogy az elménk természetén meditáljunk, teljesen más világot láthatunk. A remény világát. A szerető kedvesség és az együttérzés világát. És ami a legfontosabb, képesek leszünk megnyugtatni az elménket, és bölcsességgel válaszolni, nem pedig haraggal és egyéb gyötrő érzelmekkel reagálni.

Szívünkben hordozzuk e tragédiák áldozatait és imádkozunk a szenvedés és annak okainak megszűnéséért.

Együttérzéssel

Táje Dordzse

Őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa

Az eredeti cikk itt olvasható.Fordítás/Bodhi Path Budapest/Fábián IldiKép/Thule Jug