A tisztításról

Őszentsége Karmapa a következő üzenetet osztotta meg a megtisztulás gyakorlatával kapcsolatban:

2021. július 6.

"Kedves Dharma barátok!

Ma szeretném megosztani veletek néhány gondolatomat a megtisztulás gyakorlatáról – és mielőtt ezt megtenném, szeretnélek még egyszer emlékeztetni titeket, hogy ezeket csak úgy vegyétek, ahogy vannak, nem pedig kanonikus "dharma tanításként".

Annak, hogy miért gyakoroljuk a 35 Buddhának tett vallomást, a Vadzsraszattva száz szótagját, vagy bármely más megtisztulási gyakorlatot, semmi köze a bűntudathoz.
A megtisztulás célja inkább az, hogy feltárjuk magunk előtt, mi a szép, vagy ki a szép.

Természetesen a megtisztulásról szóló klasszikus történet azt mondja, hogy a Bodhicsitta vagy a Buddha-természet olyan, mint a kosszal összekevert vagy kosszal borított arany, és ha tudjuk, hogyan kell megtisztulni, akkor képesek leszünk feltárni ezt az értékes aranyat.

De az én szokatlan nézőpontomból úgy tűnik, hogy az arany nem különül el a szennyeződéstől.
Annyira egymásra vannak utalva, hogy a feltáró folyamat vagy a tisztulási folyamat valahogyan előidézi az aranyat a piszokban. A piszok maga az arany, és a tisztulási folyamat során a piszok szépsége napvilágra kerül, és kiderül, hogy olyan értékes, mint az arany.

Talán ez a tisztítás igazi értelme: hogy nincs külön arany és külön piszok, csak a piszoknak különálló aspektusai, és hogy a tisztítás segít feltárni a szenny szépségét, hogy az olyan értékesnek mutatkozzon, mint az arany.
Nekem ez gyönyörű, és úgy érzem, hogy ha ezzel az érzéssel teljesen el tudsz merülni a tisztulás folyamatában, az nagyon élvezetes lesz.

Ebben a szellemben szeretnék mindenkit arra bátorítani, hogy merüljön el ebben a gyakorlatban, és recitálja a Vadzsraszattva száz szótagját, amennyit csak lehet.
És természetesen, ha néhányan úgy érzik, hogy szükségük van egy tájékozódási pontra, egy célra; ha néhányan úgy gondolják, hogy van valami, amit meg kell tisztítani, akkor nyugodtan használják ezt a gondolatot.

De végső soron nincs mit megtisztítani – minden, ami van, az a megtisztulás, és ez a megtisztulás nem jelent mást, csak azt, hogy örömöt találjatok benne, csak azt, hogy valóban élvezetes.
Ezért tehát, ha a könnyebbik utat akarod járni, csak a megtisztulásra koncentrálj, és ne arra, amit meg akarsz tisztítani, és ha ezt teszed, akkor soha nem lesz unalmas, és képes leszel elmerülni benne az örökkévalóságig."

Az eredeti cikk itt olvasható.Fordítás/Bodhi Path Budapest - Fábián László