Őszentsége Karmapa a természeti katasztrófákkal szembeni gyakorlásról

Táje Dordzse, Őszentsége a 17. Gyalva Karmapa a következő üzenetet osztja meg a természeti katasztrófákról:

2021. augusztus 6.

Kedves Dharma-barátaim!

Az elmúlt hetekben és hónapokban számos természeti katasztrófának lehettünk szemtanúi, és még sok más katasztrófa is szinte naponta bontakozik ki, emlékeztetve minket a természet erejére, hogy egy pillanat alatt átalakítja az életünket.

Több százan vesztették életüket a közelmúlt áradásaiban, erdőtüzekben, tájfunokban, ciklonokban és hurrikánokban, és több ezren vesztették el otthonukat, javaikat és megélhetésüket.

Amikor ilyen tragédiák történnek, ráadásul a globális világjárvány okozta kihívások mellett, természetes, hogy nyomasztónak és zavarodottnak érezzük magunkat, és feltesszük magunknak a kérdést, hogy miért történnek folyamatosan efféle katasztrófák. A tehetetlenség érzését tapasztaljuk mindazzal a szenvedéssel szemben, amelynek tanúi vagyunk.

Bár a tehetetlenség és a zavarodottság ilyen érzései teljesen normálisak, úgy érzem, hogy a Buddhadharma gyakorlóiként fontos emlékeztetnünk magunkat arra, hogy – akárcsak a születés és a halál – a természeti katasztrófák is olyan jelenségek, amelyek felett nincs ellenőrzésünk vagy hatalmunk.

Mindazonáltal tanulhatunk tőlük, ha emlékeztetőül használjuk őket arra, hogy az életben minden mulandó.

Ráadásul nem vagyunk teljesen tehetetlenek, mert még ha nem is ismertük az áldozatokat, mégis kapcsolatba kerülhetünk velük, ha azokra a hasonlóságokra összpontosítunk, amelyekben emberként mindannyian osztozunk.

Emlékeztethetjük magunkat arra, hogy – hozzánk hasonlóan – ők is békére és boldogságra törekedtek és törekednek, hogy hozzánk hasonlóan nekik is voltak és vannak reményeik és álmaik.

Törekedhetünk arra, hogy megtalálják a békét és a boldogságot, amelyre mindig is vágytak.

Kívánhatjuk, hogy álmaik általunk, a mi törekvéseinken keresztül megvalósuljanak.

Minden tanítványomat arra bátorítom, hogy csatlakozzon hozzám az ilyen törekvésekben, és ezáltal ezeket a kihívást jelentő körülményeket valami jelentőségteljessé alakíthatjuk át.


Imádsággal,

Táje Dordzse
Őszentsége a 17. Gyalva Karmapa

Az eredeti cikk itt olvasható.Fordítás/Bodhi Path Budapest