Khencsen Trinlé Paldzsor Rinpocse eltávozása kapcsán

Táje Dordzse, Őszentsége a 17. Gyalva Karmapa osztja meg ezt az üzenetet Kencsen Trinlé Paldzsor Rinpocse eltávozása alkalmából.

Újdelhi, 2022. január 19.

Kedves Dharma barátaim!


Khencsen Trinlé Paldzsor Rinpocse, a Buddha Dharma nagy gyakorlója belépett a Parinirvánába.

Ebből az alkalomból szeretném megosztani néhány gondolatomat minden tanítványával, és mindazokkal, akiknek szerencséjük volt őt ismerni és közel lenni hozzá életében.

A születés, az élet és a halál a ciklikus élet természetes jelenségei, és bár talán képesek vagyunk elvont módon viszonyulni hozzájuk, ezek nem csak elvont jelenségek. Ha hagyjuk, hogy csak absztraktok legyenek, akkor mintegy elhalasztunk és figyelmen kívül hagyunk valamit, amit valóban érdemes megvalósítani.

A születésre, az életre és a halálra való összpontosítás, ahogyan az van, vagy ahogyan az valakivel történik - legyen az hétköznapi vagy rendkívüli -, lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk saját állapotunkról. Ezt a fókuszálást gyakoroljuk mi buddhisták. Kencsen Trinlé Paldzsor parinirvánája alkalmából lehetőségünk van arra, hogy ne csak egy nagyszerű gyakorló elvesztését érezzük és tiszteljük az elmúlását (ami nemes társadalmi szokás), hanem tükörként tekintsünk rá, hogy tükrözzük saját ciklikus születési, élet- és haldoklási mintánkat. Ezt a tükrözést a gyakorlati megértés érdekében "tanításnak" tekintjük.

Tehát emlékeztetőül arra, hogy mi is örökké születünk, élünk és meghalunk. Ez egy olyan értékes pillanat, hogy nem hagyhatjuk elszalasztani és elhalasztani ezt a lehetőséget. A Guru jóga a legmegfelelőbb gyakorlat ehhez az alkalomhoz.

A Guru Jóga gyakorlat felemel, ha jelentéktelennek és aprónak érzed magad ezzel az impozáns élettel szemben. A Guru Jóga gyakorlat lehoz a földre, ha úgy érzed, hogy az álmaid túl nagyra törőek ahhoz, hogy ebben az életben megvalósítsd őket. A Guru Jóga gyakorlat lelassít, ha úgy érzed, túlságosan sietsz a mulandóság és a karmikus adósság miatt. A Guru Jóga gyakorlat motiválni fog, ha úgy érzed, hogy hiányzik az inspiráció.

Sok szempontból, ahogyan Buddha Sakjamuni az utolsó Dharmát adta a Parinirvána előtt, ez az alkalom éppen azzal az áldással jár, hogy felismerd magadban, hogy ugyanezzel a képességgel rendelkezel, hogy ugyanúgy eljuss a Buddhaságba, ahogyan Kencsen Rinpocse tette.

Ily módon mindannyian, akiknek szerencséjük volt találkozni ezzel a nagy gyakorlóval az élete során, bőséges okuk van örülni, hogy tanúi lehettek az életmódjáról szóló tanításainak.

Degenerált kor vagy sem, Khencsen Trinlé Paldzsor gyakorolta a Buddha Dharmát, és mindannyiótok számára tükröt tartott, hogyan gyakorolhattok, függetlenül a kihívást jelentő helyzetektől és körülményektől, amelyek látszólag nem adnak teret nektek.

Én személy szerint örülök annak a szerencsének, hogy találkozhattam vele és értékes Dharma átadásokat kaptam tőle, és mindig nagy becsben fogom tartani a vele töltött értékes pillanatok mindegyikét.

Az ő nyomdokaiba lépve a kívánságai beteljesülésére való törekvés felajánlása a legőszintébb gyakorlat, felajánlás és hála.


Táje Dordzse
Őszentsége a 17. Gyalva Karmapa


Az eredeti cikk itt olvasható.Fordítás/Bodhi Path Budapest