Thich Nhat Hanh (1926-2022). Dana Gluckstein fotója.
  • Thích Nhất Hạnh halála: Őszentsége Karmapa üzenete

Táje Dordzse, Őszentsége a 17. Gyalva Karmapa a következő üzenetet osztja meg Thich Nhat Hanh halálával kapcsolatban.

Újdelhi, 2022. január 22.

Kedves Dharma barátok,


Korunk egyik legtiszteletreméltóbb buddhista mestere, Thích Nhất Hạnh, elhagyta testét.

Szeretném részvétemet kifejezni minden tanítványának Vietnamban és szerte a világon, de ugyanakkor arra is szeretnék bátorítani mindannyiunkat, hogy örüljünk határtalan tevékenységének és időtlen örökségének.

Az, hogy eltávozott ebből az életből, nem jelenti azt, hogy elment. Ahogy ő maga fogalmazott: "Csak a mi félreértésünk miatt gondoljuk, hogy az általunk szeretett személy nem létezik többé, miután "eltávozott". Ez azért van, mert az adott személy egyik formájához, a sok megnyilvánulása közül az egyikhez ragaszkodunk... Az a személy, akit szeretünk, még mindig ott van. Ott van körülöttünk, bennünk és mosolyog ránk."

Karma Kagyü vonalunknak nagyon különleges spirituális köteléke volt Thích Nhất Hạnh mesterrel, hiszen az ő kedvességének köszönhető, hogy a Dhagpo Kundrol Lingből származó apácáink 1994-ben Plum Village-ben megkaphatták a teljes szerzetesi felszentelést a bhikshuni (tibetiül Gelongma) fogadalomra.

Mivel a Vinája gyakorlása az alapja minden érdemnek és bölcsességnek, nincs nagyobb ajándék, mint ez a Buddha Dharma vonalának.

A világ számára úgy érzem, hogy az ő legfőbb hozzájárulása a világhoz a határok és korlátok nélküli spiritualitás valódi gyakorlása volt - és az is.

Ez a határok nélküli spiritualitás nem volt puszta hangoztatás, és nem is jelentette a különböző vallások és spirituális hagyományok összekeverését, hogy mindegyiknek az egyedisége elveszne.

Inkább anélkül, hogy másoknak bármiféle szenvedést okozott volna, igyekezett feltárni és tükrözni minden egyes hit természetét, amit mások vallottak, hogy érezzék, hogy tisztelik, megértik és elfogadják őket egyediségükben és különbözőségükben. És éppen ez a tisztelet és elfogadás, ez a "lenni hagyás" tette lehetővé mások számára, hogy megértsék, hogy végső soron mindannyian egyformák vagyunk.

Ily módon a szenvedések elcsendesednek és lecsillapodnak, ami aztán lehetővé teszi, hogy mindenki meglássa az "igazságot", vagy bárhogy is nevezzük.

Az ilyen tevékenységet a buddhisták Buddha Dharmaként ismerik el.

Nincs semmi, amivel a bódhiszattvák ne foglalkoznának és ne tanulnának mások szenvedéseinek lecsendesítése érdekében, mint például az Öt Tudomány és bármilyen társadalmi eszköz, még a politika is.

Ezt tette Thích Nhất Hạnh mester is. A többi már csak rajtunk múlik.


Táje Dordzse
Őszentsége a 17. Gyalva Karmapa

Az eredeti cikk itt olvasható.Fordítás/Bodhi Path Budapest