Őszentsége Karmapa üzenete a 2022-es Loszárra

Losar és a Hím Víz Tigris évének hajnala alkalmából Táje Dordzse, Őszentsége, a 17. Gyalva Karmapa a következő üzenetet osztja meg minden tanítványának.

2022. március 3.

Az élet valóban értékes, de bármennyire is értékes, ha megpróbáljuk megragadni, kicsúszik a kezünkből, mint a víz. Ezért a Buddha Dharma támogatásával tanuljuk meg élvezni az életet, úszva ebben a végtelen folyamban - nem feltétlenül úgy, hogy gyorsabban vagy lassabban úszunk, hanem úgy, hogy hagyjuk, hogy az élet vize lebegjen és vigyen minket, hogy elengedjük az élet feletti kontrollt.

Az elmúlt évek megmutatták nekünk, milyen turbulens lehet az élet. A válasz arra, hogy miért van ez így, az lehet, hogy megpróbáltunk harcolni az élet sodrával szemben. Így hát megpróbálhatunk együttérzően és bölcsen úszni vele, nem egy abszolút célért, hanem egyszerűen azért az örömért, hogy ebben az életben a víz egy bizonyos mintájára születtünk.

Ily módon, nem számít, hogy az élet mennyire viharos, tudatában vagyunk és valamelyest ráébredünk arra az igazságra, hogy a viharnak el kell folynia, mert az élet csak olyan, mint a víz.

Van egy olyan érzésem, hogy az új év hajnalán ismét lehetőséget kapunk arra, hogy tanúi legyünk annak, hogy miről is szól az élet. Ezért az a buzgó kívánságom, hogy szánjatok egy kis időt arra, hogy a Buddha Dharma segítségével imádkozzatok vagy meditáljatok az életről.

Hosszú életet kívánok nektek, anélkül, hogy a hosszú élet terhei nehezednének rátok.

Boldogságot kívánok nektek anélkül, hogy mosolyt kellene erőltetnetek magatokra.

Békét kívánok nektek anélkül, hogy elhallgattatnátok a szeretetteljes tevékenységeket.

Az angol nyelvű üzenet átirata következik:


Kívánságteljesítő Kerék, add meg nekünk a szerencsét, az érdemek erejét, a hosszú élet és a bölcsesség művelését. Te vagy a Buddhák mindent beteljesítő látomásának természetes kifejeződése.

Sok nagy Lény mutatta meg alkalmanként a Parinirvána tettét - még inkább a közelmúltban.

Kedvesen emlékezzünk arra, hogy a nagy Lények tevékenysége végtelen, és ezért nehéz mérni vagy megérteni. Például tanúi vagyunk annak, hogy a nagy Mesterek megszületnek, megbetegszenek és elmúlnak. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a jelenségek csupán tudatunk megnyilvánulásai. Kedvesen emlékezzünk arra, hogy amikor hosszú élet-gyakorlatokban veszünk részt, hosszúélet-imákat recitálunk és megemlékezéseket ajánlunk fel, akkor ezt elsősorban azért tesszük, hogy érdemeket halmozzunk fel magunknak.

2022 hajnalán, a Holdnaptárban a Hím Víz Tigris évében, őszinte törekvésemet ajánlom nektek, hogy könnyedén, minden nehézség nélkül végezzétek el spirituális tevékenységeiteket.


Imákkal,

Karmapa Trinlé Táje Dordzse

Rendszeresen fordítunk tanításokat, híreket. Ha szeretnél értesülni ezekről, lájkold Facebook-oldalunkat vagy iratkozz fel hírlevelünkre.

Az eredeti üzenet itt olvasható.Fordítás/Bodhi Path Budapest