Őszentsége Karmapa üzenete Samar Rinpocse halálának ötödik évfordulója alkalmából

Táje Dordzse, Őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa a következő üzenetet osztotta meg Őszentsége XIV. Künzig Samar Rinpocse parinirvánájának ötödik évfordulója alkalmából:

2019. június 11.

A levél fordítása:


Drága Dharma-barátaim!

Őszentsége XIV. Künzig Samar Rinpocse öt évvel ezelőtt ezen a napon, június 11-én nyilvánította ki a Buddha tevékenységének Parinirvana aspektusát.

Az érző lények rendkívül eternalista és nihilista gondolkodásmódja miatt a mulandóságról szóló tanítás kifejezése kihívást jelent a megvilágosodott lények számára. Bárcsak erényesen felhalmozott érdemeink és bölcsességünk támogatna bennünket abban, hogy meghalljuk a mulandóság eme értékes kifejeződését és szemlélődjünk, meditáljunk rajta.

Szeretnélek mindannyiótokat arra kérni, hogy használjátok ezt a napot arra, hogy ez élet mulandó természetén elmélkedjetek. Ne hagyjátok, hogy az állandótlanság egy szörnyű hír legyen, mivel a halál soha nem a vég. Soha nem volt az, és soha nem is lesz az. Ez nem a kétségbeesett segélykiáltás üzenete. Ezért csak hagyjátok, hogy a mulandóság létezzen!

Ha elfogadjátok a mulandóságot, akkor látni fogjátok, hogy megvan az a csodálatos tulajdonsága, hogy elragadó tudatosságot ébresszen Bennetek, épp úgy, mint ahogy a fény felerősíti a látványt, de ugyanakkor a homály kontrasztot alkotva segít kiemelni azt, hogy a látásunk tisztább legyen, mint bármikor azelőtt. Még egyszer, ez nem egy bátorító üzenet arról, hogy kapaszkodjunk az életbe. Épp ezért: ne féljetek! Csak lélegezzetek és elmélkedjetek a mulandóságról.

Ily módon mindannyiunk szíve ugyanúgy ver majd, mint a megvilágosodott lények Bódhi-szíve.

Imáimmal:

Táje Dordzse

Őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa

Az eredeti cikk itt olvasható.Fordítás/Bodhi Path Budapest, Fábián IldiFotó/Tokpa Korlo