Karmapa üzenete Gandhi születésének 150. évfordulója alkalmából

2019. október 2-án, Mahatma Gandhi születésének 150. évfordulóján, egyben az Erőszakmentesség Nemzetközi Napján, Táje Dordzse, Őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa a következő üzenetet küldte:

2019. október 2.

Drága Dharma-barátaim!

Ma ünnepeljük Gandhidzsi Bodhiszattva születésének 150. évfordulóját.

Gandhidzsi élete és öröksége számos tanítást hordoz magában – javunkra szolgál, ha a mai napon elmélkedünk ezeken.

Az emberiség ma több szempontból úgy érzi, hogy rohanásban él. A globalizáció felgyorsulása, a technológiai változások és egyéb modernkori jelenségek folytán állandóan ki vagyunk téve annak a kockázatnak, hogy figyelmünk elterelődik, és szem elől tévesztjük azt, ami a legfontosabb. Gandhidzsi egyszerű életet élt. Amikor imádkozott, akkor csak imádkozott. Amikor sétálni ment, akkor csak sétált. Amikor étkezett, akkor csak étkezett. Éber jelenléte a jelen pillanat számára, az, hogy semmi nem vonta el figyelmét a tevékenységéről, olyan példa, melyből a modern társadalomban sokunk meríthetne. Kerülte a szélsőségeket, a mértékletesség, jóság és tisztelet életét élte.

Ez a jóság és tisztelet minden emberre kiterjedt, társadalmi helyzetüktől és hátterüktől függetlenül. Amikor Gandhidzsi egy politikussal beszélt, jóindulattal és tisztelettel tette azt. Amikor Gandhidzsi egy gyermekkel beszélt az utcán, jóindulattal és tisztelettel tette azt. Buddhistaként meggyőződésünk, hogy az emberek között nincs lényegi különbség. Gandhidzsi élte ezt a meggyőződést. Élete 78 éven át tartó ima volt az egyenlőségért, a szeretetért és az igazságért.

Talán az erőszakmentesség globális mozgalma, a Satyagraha („ragaszkodás az igazsághoz”) – melyet ő lobbantott lángra és amely az ahimsza elve (tisztelet minden élőlény iránt, valamint az erőszak kerülése) iránti mély meggyőződéséből született – a leginkább lényegbe vágó napjainkban. Az erőszakmentesség életét élni – gondolatok, szavak és cselekedetek terén egyaránt – ma az egyik legnagyobb kihívás számunkra.

Az igazság, ahogy azt Gandhidzsi egész élete során bemutatta, gyakran nagyon egyszerű. Egyszerűen élni. Kerülni a szélsőségeket és szerető kedvességgel cselekedni. Mindenkivel úgy bánni, mint ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Fegyelmezettnek lenni a spirituális gyakorlásban. Az igazság és méltányosság példája lenni az erőszakmentesség révén. Kevés jelentősebb példa és szerepmodell akad a történelemben, mint Gandhidzsi Bodhiszattva.

A mai napon, amint Gandhidzsi örökségén elmélkedünk, azt kívánom, hogy legyünk mi is az igazság, a jóság és az erőszakmentesség példái.

Együttérzéssel:

Táje Dordzse

Őszentsége, a XVII. Gyalva Karmapa

Az eredeti cikk itt olvasható.Fordítás/Fábián Ildi