Kagyü Mönlam 2021 - üzenet őszentsége Karmapától

Táje Dordzse, Őszentsége a 17. Gyalva Karmapa az alábbi üzenetet osztja meg az idei Kagyü Monlamról.

2021. november 25.

Kedves Dharma-barátok!

Az idei Kagyü Mönlam lesz a 19. összejövetel az első Kagyü Mönlam óta, amelyet 1994-ben rendeztek meg Lumbiniban, történelmi Sakjamuni Buddhánk születési helyén, Őszentsége, a néhai 14. Kunzig Shamar Rinpocse kezdeményezésére.

Az összes következő Kagyü Mönlam összejövetelt 1996-tól 2019-ig a szent helyen, Bodhgaján tartottuk, a Bodhi-fa alatt, ahol Szerencsés Örökkévalónk mind az 1002 Buddhája eléri a teljes felébredés állapotát.

Minden évben ezen a kedvező alkalmon szerzetesek, szerzetesnők és világi gyakorlók ezrei gyűltek össze a világ minden tájáról hét napra decemberben, hogy törekvési és felajánlási imákat végezzenek a világbékéért és minden érző lény jólétéért.

Tavaly aztán a COVID-19 világjárvány az egész világot példátlan módon sújtotta, lehetetlenné téve a nemzetközi utazást és a nagyszámú ember személyes összejöveteleit.

A világjárvány azonban nem akadályozott meg minket abban, hogy Kagyü Mönlamot tartsunk - egyszerűen csak a lebonyolítás módját igazítottuk a helyzet követelményeihez: ahelyett, hogy a tiszteletreméltó szangák, világi gyakorlók és bhakták személyesen Bodhgaján gyűltek volna össze, a Mönlam imákat helyben, az indiai és nepáli kolostorok biztonságos környezetében tartottuk, és a gyakorlatokat a Rumtek kolostorból audio-streameltük, hogy a gyakorlók a világ minden tájáról csatlakozhassanak a gyakorláshoz.

Bár természetesen sajnálatos volt, hogy nem tudtunk személyesen összejönni, mégis úgy éreztem, hogy valóban nagyon szerencsések vagyunk, hogy rendelkezünk a szükséges technológiával, amely lehetővé tette számunkra a közös gyakorlást.

Idén, bár a világjárvány körüli helyzet némileg javult, még mindig úgy érzem, hogy nem lenne biztonságos mindannyiunk számára, hogy személyesen találkozzunk Bodhgaján.

Ezért megkértem a tiszteletreméltó szangákat, hogy a tavalyihoz hasonlóan ismét a kolostoraik biztonságos környezetében végezzék a Mönlam imákat. A tavalyihoz hasonlóan ismét lesz élő közvetítés Rumtekből, hogy a gyakorlók a világ minden tájáról csatlakozhassanak.

Személy szerint hálás vagyok, hogy már sok éve megszakítás nélkül fenn tudjuk tartani ezt a szokást, hogy évente egyszer találkozunk és együtt gyakoroljuk a törekvéseket, mert úgy érzem, hogy ez a hagyomány kielégít egy mélyen gyökerező hitet, amiben mi, emberi lények osztozunk: természetünkből fakadóan mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy ahhoz, hogy bármit elérjünk, vagy kiérdemeljük a jogot, hogy bármit élvezzünk, először sok erőfeszítést és kemény munkát kell befektetnünk.

Miközben Sakjamuni Buddha megértette, hogy ez a meggyőződésünk nincs igazán összhangban a dolgok valódi állapotával, azt is tudta, hogy mivel ez a meggyőződés vezérel minket, az egyetlen út számunkra az, hogy végigcsináljuk, és saját magunk tapasztaljuk meg, hogy igaz-e vagy sem.

Így mérhetetlen anyához hasonló együttérzéséből adta nekünk azt az utat, amely különböző eszközökből és módszerekből áll, és amely lehetővé teszi számunkra, hogy ezt a fogalmunkat a legteljesebb mértékben felfedezzük.

A törekvés gyakorlása az egyik ilyen eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a meggyőződéseinket mindvégig feltárjuk, egy olyan módszer, amellyel saját magunk láthatjuk, hogy amit mi igazságnak tartunk, az valóban "az".

Ezért, kedves Dharma barátaim, jöjjünk össze idén is, és használjuk fel a Mönlam összejövetel által biztosított platformot arra, hogy teljes mértékben feltárjuk, miben is hiszünk.

Gyakoroljuk a törekvéseket és az felajánlásokat minden érző lényért - különösen a világjárvány és a különböző tragédiák, mint például a természeti vagy akár az ember okozta szerencsétlenségek által érintettekért - kétségek és habozás nélkül, de teljes szívvel, élvezettel!

Törekedjünk szívünk legmélyéről, mindenféle teherérzet nélkül, a siker elvárása vagy a kudarctól való félelem nélkül.

A tavalyi évhez hasonlóan én is csatlakozom a törekvés imáihoz mindannyiótokkal együtt szerte a világon.

Ez a szerencsés találkozó erősítse tovább kapcsolatunkat, és vetesse el és táplálja a végtelen érdem és bölcsesség magvait, amelyek viszont - minden jelenség kölcsönös függőségén keresztül - pozitív hatással lesznek minden külső körülményre.

Legyen hamarosan vége a világjárványnak, és találkozhassunk újra személyesen, hogy megosszuk és együtt gyakoroljuk a Buddha Dharmát!

Imádsággal:

Őszentsége a 17. Gyalva Karmapa Táje Dordzse

Az eredeti üzenet itt olvasható.Fordítás/Bodhi Path Budapest